Sorry; deze foto heeft copyright ©

Veel gestelde vragen over Zonnepanelen

Hoe maak je zonnestroom?

Daarvoor heb je zonnepanelen nodig op je dak. Zonnepanelen maken gelijkstroom. Daarom heb je ook een omvormer nodig die er wisselstroom van maakt voor het stopcontact.

Zit er verschil in zonnepanelen?

Er bestaan grote kwaliteitsverschillen in zonnepanelen.

Hoe weet ik of panelen op mijn dak veel rendement genereren?

De hoeveelheid energie die op het dak kan worden opgewekt, is afhankelijk van een aantal factoren zoals windrichting, de hellingshoek en natuurlijk ook de grootte van het dak.

Zonnepanelen zijn hot!

Verwacht wordt dat in 2020 1 op de 8 huishoudens in Nederland stroom haalt uit zonnecellen (nu is dit 1 op de 500). Dit betekent dat er honderdduizenden installaties geplaatst gaan worden in de komende jaren!

Wat zijn zonnepanelen en hoe werken ze?

In zonnepanelen wordt energie uit zonlicht omgezet in elektrische energie. De panelen zijn opgebouwd uit de kleinere zonnecellen. De zonnepanelen produceren gelijkstroom die door de omvormer wordt omgezet in wisselstroom.

Hoe duurzaam zijn zonnepanelen?

De duurzaamheid van zonnepanelen is in de eerste plaats gelegen in de productie van duurzame energie en daarmee het voorkomen van CO2-uitstoot.

Waar worden de zonnepanelen gemaakt?

De panelen worden meestal in China geproduceerd.

Kan ik zien hoeveel energie de panelen opwekken?

Uw elektriciteitsmeter registreert hoeveel elektriciteit u aan het net terug levert. De omvormer registreert hoeveel elektriciteit er opgewekt wordt.

Kan ik voldoende stroom opwekken om zelfvoorzienend te zijn?

Dat hangt sterk af van uw elektriciteitsverbruik en uw beschikbare dakoppervlak. Een gemiddeld huishouden gebruikt ongeveer 3500 kWh per jaar. Op uw laatste jaarafrekening van het energiebedrijf kunt u aflezen hoeveel u jaarlijks ongeveer verbruikt. Voor een snelle berekening kunt je het jaarlijks energieverbruik in kWh vermenigvuldigen met 1,1. De uitkomst is het aantal Wattpiek aan zonnepalen dat u nodig hebt om het totale energieverbruik af te dekken en de terugverdientijd zo kort mogelijk te houden.

Moet ik de panelen schoonmaken en wat is overig onderhoud?

De panelen regenen schoon, alleen als er ernstige vervuiling is door bijvoorbeeld vogelpoep, kan het nodig zijn om dit met een zachte spons te verwijderen. Zonnepanelen vragen nauwelijks onderhoud. De toplaag is zelfreinigend. Het is voldoende om eens per jaar te laten controleren of alle onderdelen goed werken, en of de panelen nog goed vast zitten. De panelen regenen schoon, alleen bij ernstige vervuiling van bijvoorbeeld zware industrie of een drukke snelweg moet u ze jaarlijks reinigen. De omvormer moet waarschijnlijk een keer tijdens de levensduur van de panelen vervangen worden.