thermografisch onderzoek

Met een thermografisch onderzoek (infrarood) wordt zichtbaar gemaakt wat voor het menselijk oog niet mogelijk is.
Met behulp van infrarood beelden worden de temperatuurverschillen in gevel of dak zichtbaar gemaakt. Deze temperatuurverschillen vormen een beeld van de thermische kwaliteit van een gevel- of dakconstructie.

Wat is thermografie?
Alle objecten met een temperatuur hoger dan 0 Kelvin (-273°C) zenden infraroodstraling uit. De mate waarin deze straling uitgezonden wordt, is afhankelijk van de eigenschappen en condities van het oppervlak van het object. Een infraroodcamera vertaald de uitgezonden straling naar een zichtbaar beeld.

Beeld
Uit dit beeld wordt aan de hand van verschillende parameters de werkelijke temperatuur van het oppervlak vastgesteld. Wanneer deze parameters onbekend zijn of verschillende waarden over het oppervlak hebben, dan is er sprake van een relatieve beoordeling.

Toepassing in de praktijk
Op grond van de temperaturen of temperatuurverschillen uit een thermografisch beeld wordt een analyse of beoordeling gegevens van de constructie achter het oppervlak. Hoe meer informatie over de detaillering, binnen- en buitenklimaat en situatie bekend is, des te beter is de analyse en beoordeling van een constructie.

Luchtlekken
Voor het inzichtelijk maken van luchtlekken (exfiltratie en infiltratie) wordt een thermografisch onderzoek vaak gecombineerd een luchtdichtheidsmeting of blowerdoortest. Door het op onderdruk brengen van een woning of gebouw wordt de infiltratie van koude lucht inzichtelijk gemaakt. Door het op overdruk brengen van een ruimte worden luchtlekken aan de buitenzijde zichtbaar.

Waarom een thermografisch onderzoek ?
– Opsporing van thermische lekken bij van nieuwe of bestaande gebouwen;
– Bij onderzoek van comfortklachten door tocht (luchtlekken);
– Verplichte controle van de kwaliteit van de isolatie bij de bestaande bouw en nieuwbouw conform eisen uit de energieprestatieberekeningen volgens de EP-W/U NTA 8800 ISSO 75.1 en ISSO 82.1 (detailmethode).

Resultaten
De resultaten van een thermografische opname worden sterk bepaald door de condities van het onderzoek. Belangrijk is een zo groot mogelijk temperatuurverschil over gebouwschil. De meting wordt bij voorkeur uitgevoerd bij:
– een buitenluchttemperatuur ≤ 5°C;
– een binnenluchttemperatuur ≥ 20°C;
– weinig wind (tot windkracht 3 Bft.);
– geen zonneschijn;
– geen regen.

Normen
DUBO-Plan heeft de beschikking over professionele infraroodcamera’s met een hoge resolutie. De adviseurs van DUBO-Plan zijn voor infrarood onderzoeken getoetst en gecertificeerd conform de ISO-18436-2 & BINDT CM/GEN App B .

Bel of mail ons voor meer informatie of vrijblijvende prijsopgave voor uw project !